درباره نشریه

تاریخچه

فصلنامه علمی پژوهشی «روش‌شناسی علوم انسانی» به مثابه اولین و تنها نشریه تخصصی در حوزه فلسفه و روش‌شناسی علوم اجتماعی/انسانی در ایران، توسط گروه فلسفه علوم انسانی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر می‌شود.

این نشریه تخصصی در پی تشکیل دفتر همکاری حوزه و دانشگاه در سال 1361 ابتدا با عنوان «فصلنامه حوزه و دانشگاه» در سال 1373 و با هدف ترویج افکار و اندیشه‌های این دفتر در جامعه علمی و دینی کشور تأسیس شد.

برای آشنایی بیشتر با این دفتر و روند توسعه پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به لینک ذیل مراجعه کنید.

فصلنامه حوزه و دانشگاه در نیمه اول دهه 70 از معدود نشریاتی بود که در ایران با مشارکت حوزویان و دانشگاهیان تدوین می­شد و به بررسی مناسبات علوم انسانی و معارف اسلامی می­پرداخت. این فصلنامه که تا شماره 17 در قطع رحلی منتشر می­شد و دربردارنده بخش‌های مختلفی همچون مقالات تألیفی، ترجمه­، مصاحبه، معرفی و نقد کتب و مقالات در حوزه علوم انسانی اسلامی بود.

درپی توسعه دفتر همکاری حوزه و دانشگاه به پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و به دنبال تأسیس دپارتمان فلسفه علوم انسانی در سال 1384 در این پژوهشگاه به عنوان اولین دپارتمان دانشگاهی در این رشته در ایران، این نشریه در سال 1385 از شماره 47 با عنوان تخصصی «روش شناسی علوم انسانی» توسط این دپارتمان منتشر می‌شود.

در تاریخ  5/11/1387 مجوز علمی پژوهشی فصلنامه از سوی کمیسیون نشریات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری صادر گردید.

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی در سال 1391 به عنوان نشریه برگزیده جشنواره فارابی معرفی گردید.

نویسندگان می‌توانند مقالات پژوهشی خود را در موضوعات زیر، به این فصلنامه ارسال نمایند.

•       بررسی رابطه فلسفه، فلسفه علوم انسانی، روش‏ شناسی و روش تحقیق؛
  •       نقش فلسفه و روش‏ شناسی علوم انسانی در پیشبرد کمّی و کیفی علوم انسانی؛
  •       بررسی تطبیقی فلسفه و روش‏ شناسی علوم انسانی و علوم طبیعی؛
  •       بررسی سیر تحول فلسفه و روش‏ شناسی علوم انسانی؛
  •       مقایسه تطبیقی روش‏های تحقیق کمّی و کیفی؛
  •       تحلیل قلسفی مفاهیم مورد استفاده در علوم انسانی
  •       بررسی مبانی فلسفی و کلامی تولید علوم انسانی دینی و بومی؛
  •       روش‏ شناسی تولید علوم انسانی دینی و بومی؛
  •       روش‏ شناسی استفاده از متون دینی در علوم انسانی ـ اجتماعی؛
  •       روش ‏شناسی اندیشمندان مسلمان در مطالعات اجتماعی؛
  •       کاستی‏های علوم انسانی موجود در عرصة اهداف، مبانی، روش‏ها و دستاوردها؛
  •       ارزیابی فلسفی و روشی مطالعات صورت گرفته در حوزة علوم انسانی و اجتماعی؛
  •       ارزیابی فلسفی و روشی مطالعات صورت گرفته در حوزة علوم انسانی و اجتماعی اسلامی؛
  •       ارزیابی فلسفی و روشی سیاست‌های کلان کشور در عرصة علمی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی.

دسترسی آزاد

به منظور دسترسی آسان و جهانی به آخرین یافته‌های پژوهشی، از سال 1392 با انتشار این نشریه بصورت دیجیتال، سیاست دسترسی-آزاد در مورد آن اتخاذ شده است.

حق انتشار

این نشریه تحت قانون بین المللی کپی رایت Creative Commons: CC BY 4.0 می‌باشد که پایبندی نویسندگان به شرایط زیر از جمله موارد این قانون است:

الف. حق نشر برای نویسنده است و نویسنده تحت مجوز  Creative Commons Attribution License  این امکان را به مجله می‌دهد که مقاله چاپ شده را با دیگران به اشتراک گذاشته منوط به اینکه حقوق مؤلف اثر حفظ شود و به انتشار اولیه مقاله در این مجله اشاره بشود.

ب. نویسنده ها قادر به ورود و جدا از ترتیبات قراردادی اضافی برای توزیع غیر انحصاری از نسخه منتشر شده این مجله از کار (به عنوان مثال، آن را به یک مخزن نهادی و یا انتشار آن در یک کتاب)، با اذعان به انتشارش به این مجله است.

پ. نویسنده مجاز و تشویق به ارسال کار خود به صورت آنلاین می باشد (به عنوان مثال، در مخازن سازمانی و یا در وب سایت خود) حتی قبل و در طول فرآیند ارسال، به شرط آنکه  به مبادلات تولیدی منجر شود، و همچنین استناد به آثار منتشر شده رعایت شده باشد.

هزینه انتشار

6.000.000 ریال که بعد از پذیرش مقاله و صدور گواهی انتشار و درج در مقالات آماده انتشار مجله برای چاپ اخذ می‌شود.